Με ποια στοιχεία προκαλεί η πρώτη γελοιογραφία (του Ορνεράκη) το ενδιαφέρον του αναγνώστη; Ποιο γεγονός επιδιώκει να θίξει; Με μια παράγραφο που αναπτύσσεται με σύγκριση και αντίθεση κοινοποιήστε στους συμμαθητές σας τις σκέψεις που σας γεννά αυτή η γελοιογραφία.
Καταθέστε ένα σχόλιό σας σχετικό με τη γελοιογραφία του Ορνεράκη σε ηλεκτρονικό μήνυμα που υποτίθεται ότι απευθύνεται στον γελοιογράφο.
Ποιο φαινόμενο στιγματίζει ο γελοιογράφος στη δεύτερη γελοιογραφία (του Περικλή); Με ποιον τρόπο το απεικονίζει; Να σχολιάσετε τη γελοιογραφία σε ένα σύντομο κείμενο με το οποίο θα συνοδεύσετε την ανάρτησή της στο facebook.
Όπως παρατηρείτε, η γελοιογραφία του Περικλή προβάλλει μια αντίφαση. Να τη συζητήσετε και να αναζητήσετε και άλλες αντιφάσεις που ταλανίζουν τους νέους.
Να συγκρίνετε τη δεύτερη γελοιογραφία (του Περικλή) με την προηγούμενη (του Ορνεράκη). Ποια κοινά στοιχεία και ποιες διαφορές παρατηρείτε ως προς το θέμα που πραγματεύονται;
Να γράψετε ένα σύντομο άρθρο για το σχολικό περιοδικό, εμπνευσμένο από τις παραπάνω γελοιογραφίες.
Αναζητήστε στο διαδίκτυο φωτογραφίες και σκίτσα σχετικά με τη σύγχρονη μετανάστευση και επιχειρήστε να συνθέσετε μια αφίσα με στόχο την ευαισθητοποίηση των συμμαθητών σας σχετικά με το θέμα. Αν θέλετε, εργαστείτε στο περιβάλλον Glogster http://edu.glogster.com/ (Διαδικτυακή εφαρμογή για τη δημιουργία πολυμεσικών αφισών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο (από το διαδίκτυο), γραφικά, ήχους, συνημμένα αρχεία κ.ά. Απαιτείται η δωρεάν δημιουργία χρηστών).