Γελοιογραφία χωρίς λόγια για το περιβάλλον, Παυλίδης

Screen Shot 2016-04-28 at 2.39.43 PM(του Βαγγέλη Παυλίδη)
http://www.cartoonists.gr/view_cat.php?cat_id=25

[stm_multy_separator]

  1. Τι κατά τη γνώμη σας δηλώνει ο γελοιογράφος; Τι συμβολίζει το λουλούδι και τι ο τοίχος; Σκεφτείτε αν η συγκεκριμένη γελοιογραφία διαφέρει από τις συνηθισμένες. Εμπεριέχει το κωμικό στοιχείο; Αν όχι, ποια άλλα στοιχεία νομίζετε ότι κυριαρχούν;  Σε τι οφείλεται η δύναμή της γελοιογραφίας;
  2. ΜΕΤΑΦ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΝα περιγράψετε προφορικά την εικόνα, χρησιμοποιώντας κυρίως μεταφορική γλώσσα, βλ. και Έκφραση-Έκθεση Α΄λυκείου, σ. 153.
  3. Μπορείτε να σκεφτείτε άλλους συμβολισμούς για το λουλούδι και για τον τοίχο; Σημειώστε μερικούς από αυτούς. Θυμηθείτε, ανάμεσα σε άλλα, το κίνημα των Χίπις, που αποκαλούνταν «Τα παιδιά των λουλουδιών», καθώς και το περίφημο μουσικό έργο The Wall των Pink Floyd.
  4. Γιατί ο γελοιογράφος επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει λόγια; Θα μπορούσατε να αποδώσετε  αυτή την εικόνα με ένα δικό σας κείμενο, με λίγους στίχους, με ένα χαϊκού;1
  5. xronografhmaΓράψτε ένα χρονογράφημα με αφόρμηση την εμπειρία σας από έναν περίπατο στην πόλη, όπου είδατε την εικόνα ενός λουλουδιού που ξεφύτρωσε σε έναν τοίχο από μπετόν, βλ. και Έκφραση-Έκθεση, Α΄λυκείου, σ. 279 -295.
  6. ΕΠΙΧ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΑΛέγεται ότι Μια εικόνα μπορεί να εκφράσει όσα δεν μπορούν να εκφράσουν χίλιες λέξεις. Προσπαθήστε να υποστηρίξετε με τα κατάλληλα επιχειρήματα και τεκμήρια αυτήν την άποψη. Μπορείτε να αναφέρετε και το παράδειγμα της συγκεκριμένης γελοιογραφίας.
  7. ΠΟΛΥΤΡΟΠΙΚΟΕργαστείτε στο Glogster2δημιουργώντας αφίσες με παρόμοιους συμβολισμούς. Εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα εισαγωγής τραγουδιού/μουσικής, κειμένου, βίντεο, εικόνων, και δείξτε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να σπάσουμε τον  τοίχο που δημιουργεί η απερισκεψία ή η αλαζονεία του ανθρώπου.

1Ποιητικό είδος που έχει τις ρίζες του στην ιαπωνική ποίηση. Αποτελείται από 3 στίχους 17 συλλαβών συνολικά. Γνωστά τα Δεκαέξι χαϊκού του Γιώργου Σεφέρη. Παρατίθεται το Ε΄ χαϊκού της συλλογής.
τα δάχτυλά της
στο θαλασσί μαντήλι
κοίτα. κοράλια.

2Διαδικτυακή εφαρμογή για τη δημιουργία πολυμεσικών αφισών, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο (από το διαδίκτυο), γραφικά, ήχους, συνημμένα αρχεία, κ.ά. Απαιτείται η δωρεάν εγγραφή χρηστών. [stm_icon_box icon=”fa fa-paperclip” icon_size=”” icon_align=”left” icon_width=”” icon_color=”#ffffff” title=”Λήψη σε PDF” link=”url:http%3A%2F%2Fpolitropi.greek-language.gr%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F04%2F%CE%93%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%A0%CE%B1%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82-1.pdf||target:%20_blank|” box_bg_color=”#dba541″ box_text_color=”#ffffff” css=”.vc_custom_1619114968493{padding-top: 15px !important;padding-right: 15px !important;padding-bottom: 15px !important;padding-left: 15px !important;}”][/stm_icon_box]