KEIMENO 1
O Κοσμικός Χορός του Shiva στο CERN
Πολλοί Ινδουιστές γιόρτασαν τον Maha Shivratri στις 21 Φεβρουαρίου 2020 σύμφωνα με το ημερολόγιο των Ινδουιστών, για να τιμήσουν τον Lord Shiva που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες θεότητες της θρησκείας.
Στις 18 Ιουνίου του 2004, ένα ασυνήθιστο καινούριο ορόσημο αποκαλύφθηκε στο CERN, ένα από τα κορυφαία ερευνητικά ινστιτούτα στον κόσμο, το ευρωπαϊκό κέντρο έρευνας Φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων που έχει έδρα στην Γενεύη – ένα δίμετρο άγαλμα της ινδικής θεότητας του Shiva Nataraja, του Κοσμικού Χορευτή, ο οποίος συμβολίζει τη «δύναμη ζωής». Το άγαλμα, συμβολίζοντας τον Κοσμικό χορό γέννησης και καταστροφής, δόθηκε στο Cern από την ινδική κυβέρνηση για τον εορτασμό της μακρόχρονης σχέσης του ερευνητικού κέντρου με την Ινδία.
Στην επιλογή του ειδώλου του θεού Shiva, η ινδική κυβέρνηση αναγνώρισε την προφανή σημασία της μεταφοράς του χορού του Shiva με τον κοσμικό χορό των υποατομικών σωματιδίων, ο οποίος έχει παρατηρηθεί και αναλυθεί από τους φυσικούς στο Cern. Ο παραλληλισμός ανάμεσα στον αναφερόμενο ινδικό χορό και στον «χορό» των σωματιδίων πρωτοσυζητήθηκε από τον Fritjof Capra στο άρθρο με τίτλο «Ο Χορός του Shiva: Η ινδική οπτική της Ύλης στο Φως της Σύγχρονης Φυσικής», που δημοσιεύθηκε το 1972. Έκτοτε ο Κοσμικός Χορός του Shiva έγινε μια κεντρική μεταφορά στο διεθνώς best-seller του Capra «Ταό και Φυσική», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1975 και κυκλοφορεί τυπωμένο σε πάνω από 40 εκδόσεις ανά τον κόσμο.
Μια ιδιαίτερη τιμητική πλάκα δίπλα στο άγαλμα του Shiva στο Cern εξηγεί την μεγάλη σημασία αυτής της αλληγορίας. Παραθέτουμε κάποια λόγια που αναγράφονται στην πλακέτα.
Ο Ananda K. Coomaraswamy, βλέποντας πέρα από τον ανυπέρβατο ρυθμό, την ομορφιά, την δύναμη και την χάρη του Nataraja Shiva, κάποτε έγραψε: «Είναι το πιο ξεκάθαρο είδωλο-εικόνα της δράσης του Θείου που κάθε τέχνη ή θρησκεία μπορεί μέχρι και να καυχηθεί.»
Αργότερα ο Fritjof Capra διατύπωσε πως η σύγχρονη φυσική έχει αποδείξει ότι ο ρυθμός της δημιουργίας και της καταστροφής δεν είναι μόνο εκδήλωση των μεταβάσεων των εποχών, της γέννησης και του θανάτου όλων των ζωντανών πλασμάτων, αλλά πόσο μάλιστα αποτελεί την πεμπτουσία της ανόργανης ύλης. Γι’αυτό ο Χορός του Shiva είναι για τους επιστήμονες ο χορός της Ύλης των στοιχειωδών σωματιδίων
Και είναι πράγματι όπως ο Capra καταλήγει:
«Εκατοντάδες χρόνια πριν, οι Ινδοί καλλιτέχνες δημιούργησαν μορφές του Χορευτή Θεού Shiva σε πανέμορφες καλλιτεχνίες με μπρούντζο, χαλκό κ.ά. Στην εποχή μας, με αρωγό την προηγμένη τεχνολογία, απεικονίζουμε διαφορετικά τον Κοσμικό χορό των πάντων. Μια αλληγορία που ενοποιεί τους αρχαίους μύθους, την θρησκευτική τέχνη και τη σύγχρονη φυσική.»
Μετάφραση-Απόδοση: Χριστίνα Μαρκοπούλου
Πηγή: Dancetheater.gr