Γ. Τσαρούχης, Ο Σκεπτόμενος, 1936, Xρωστικές σκόνες με ζωική κόλλα σε χαρτί, 139,2 x 87,4 εκ.
Ασκήσεις
Να διαβάσετε και να συζητήσετε το παρακάτω σχόλιο του Γιάννη Τσαρούχη για τον πίνακά του.
Το έργο αυτόcτο καταστάλαγμα της ζωγραφικής στο οποίο θέλουν να φθάσουν οι ζωγράφοι, αποφεύγοντας την προοπτική. Ο τίτλος “Στοχαστής” ή “Σκεπτόμενος”, που δόθηκε κάπως ειρωνικά στο ταπεινό αυτό έργο μου, έχει ένα αντίθετο αίσθημα απ’ τον “Σκεπτόμενο” του Ροντέν, που ανήκει σ’ έναν άλλο κόσμο. Όσο προχωρούσα στην τεχνοτροπία αυτή, έβλεπα το δίκιο και το άδικο των συμφωνούντων καί αντιφρονούντων. Αργά κατάλαβα ότι είναι δυσκολότατο να συνενώσει κανείς τις δυο τεχνοτροπίες, τη σχεδιαστική, που λαμβάνει υπόψη το κιάρο σκούρο και την, ας πούμε, ανατολίτικη αντίληψη που περιέχει την ποιότητα των χρωματικών επιπέδων. Το έργο αυτό έγινε από αντίδραση προς τις ακαδημαϊκές μελέτες μου και την παράδοση.
Πώς αντιλαμβάνεστε τον υπαινιγμό του Γιάννη Τσαρούχη για την επιλογή του τίτλου που έδωσε στο έργο του;
Σύμφωνα με τον Γ. Τσαρούχη Ο Σκεπτόμενος του Ροντέν ανήκει σε έναν άλλον κόσμο από τον κόσμο στον οποίο ανήκει ο δικός του Σκεπτόμενος. Ποιοι είναι, κατά τη γνώμη σας, αυτοί οι δύο διαφορετικοί κόσμοι;
Να συγκρίνετε τα δύο έργα, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα από τη συζήτηση που έχει προηγηθεί, καθώς και το σχόλιο ότι ο Γ. Τσαρούχης μεταφράζει με ανατρεπτικό χιούμορ τον Σκεπτόμενο του Ροντέν σε φιγούρα λαϊκού σκεπτόμενου. Να αναπτύξετε τις σκέψεις σας με σύγκριση και αντίθεση σε ένα κείμενο/σχόλιο για το ηλεκτρονικό μαθητικό περιοδικό του σχολείου σας.
Να γράψετε έναν υποθετικό διάλογο ανάμεσα στον Γ. Τσαρούχη και στον Ροντέν, οι οποίοι υπερασπίζουν ο καθένας το δικό του έργο.
Υποστηρίζεται ότι η παράδοση αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες, ακόμη και όταν έρχονται σε ρήξη με αυτή. Με αφόρμηση το συγκεκριμένο παράδειγμα του έργου του Τσαρούχη, συζητήστε το θέμα.
Σκέψη και σιωπή, Σκέψη και διάλογος: Να επιλέξτε ένα από τα δύο θέματα και να το συζητήσετε σε ομάδες.
Πιστεύετε πως η καλλιτεχνική δημιουργία είναι μια σιωπηρή διαδικασία; Να συζητήσετε το θέμα σε ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες μορφές τέχνης, καθώς και την ενδεχόμενη εμπειρία σας.