- Να ανατρέξετε σε λεξικά ή σε έγκυρες πηγές στο διαδίκτυο, προκειμένου να συγκεντρώσετε πληροφορίες σχετικά με τα εξής θεατρικά είδη: κωμειδύλλιο, αστικό δράμα, ηθογραφικό δράμα, ηθογραφική κομεντί, ιστορικό δράμα, επιθεώρηση.
- Τι είναι το Θέατρο Δρόμου; Για να σχηματίσετε μια εικόνα για αυτό το είδος θεάτρου μπορείτε, μεταξύ άλλων, να πλοηγηθείτε: α) στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου, που οργανώθηκε στην Αθήνα το 2014 και β) στη διεύθυνση http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=400575, όπου θα διαβάσετε σχετικό δημοσίευμα στην Ελευθεροτυπία.
- Να συζητήσετε: Για ποιους λόγους αυτό το είδος θεάτρου πραγματοποιεί παραστάσεις σε δημόσιους χώρους, έξω από το παραδοσιακό πλαίσιο της σκηνής; Σε τι μπορεί να αποβλέπει; Γνωρίζετε κάποια άλλα παραδείγματα;
- Να γράψετε ένα σύντομο κείμενο για το Θέατρο Δρόμου, με στόχο να προκαλέσετε το ενδιαφέρον των συμμαθητών σας σχετικά με το θέμα.
- Να διαβάσετε την ερευνητική εργασία μαθητών του Λυκείου Ιτέας σχετικά με το Θέατρο Δρόμου. Ποια είναι η γνώμη σας για την εργασία; Ποια είναι τα δυνατά της σημεία; Ποιες βελτιώσεις θα προτείνατε;
- Τι είναι το σωματικό θέατρο; Η Μαρία Ευθυμία Γιαννάτου επιχειρεί με το άρθρο της Μαθαίνοντας για το σωματικό θέατρο – Art Magazine να ενημερώσει σχετικά το κοινό, ώστε να γίνει πιο δεκτικό σε παραστάσεις σωματικού θεάτρου. Να διαβάσετε προσεκτικά το άρθρο. Θεωρείτε ότι πετυχαίνει τον στόχο της;
- Προσπαθήστε και σεις από την πλευρά σας να κινήσετε το ενδιαφέρον των συμμαθητών σας, παρουσιάζοντας τα κύρια σημεία του κειμένου σε προσχεδιασμένο προφορικό λόγο. Φροντίστε να παραλείψετε ό,τι θεωρείτε βαρετό για το κοινό σας και τονίστε τα σημεία που σας έκαναν εντύπωση.
- Να διαβάσετε το παρακάτω κείμενο και να συζητήσετε σχετικά με το ραδιοφωνικό θέατρο.
Γιούλη Μακρή (διασκευή)
Το Θέατρο της Τετάρτης και το Θέατρο της Κυριακής μετέδιδαν περίπου 100 έργα το χρόνο. Τα έργα αυτά βέβαια παρουσιάζονταν ειδικά διασκευασμένα για το ραδιόφωνο με μεγάλες περικοπές. Με τον τρόπο αυτό μείωναν κατά πολύ τη διάρκειά τους, ώστε ένα έργο να μην κρατάει περισσότερο από μία ώρα. Γιατί οι ειδικοί πίστευαν ότι κουραζόταν ο ακροατής. Με αποτέλεσμα ορισμένα κλασικά έργα, όπως το «Ημέρωμα της Στρίγγλας» του Σαίξπηρ, παρουσιάζονταν σχεδόν αγνώριστα. Κάποια άλλα πάλι θα λέγαμε ότι κέρδιζαν από τις περικοπές, γιατί απαλλάσσονταν απο την ακατάσχετη φλυαρία τους. Αργότερα τα θεατρικά έργα άρχισαν να μεταδίδονται αυτούσια και η διάρκειά τους ήταν δίωρη. Η μόνη πλέον ραδιοφωνική προσαρμογή ήταν να μετατραπούν τα οπτικά σημεία του έργου σε ακουστικά. Είναι γνωστό ότι το θέατρο το απολάμβαναν μόνο οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. Οι περισσότεροι δεν είχαν ουσιαστικά καμία επαφή με το θέατρο. Την επαφή αυτή την απέκτησαν με το Ραδιοφωνικό Θέατρο και με τα θεατρικά προγράμματα του Ε.Ι.Ρ. Μεγάλη η συμβολή του Ραδιοφωνικού Θεάτρου στον πολιτισμό μας και θησαυρός ανεκτίμητος τα χιλιάδες έργα ραδιοφωνικού θεάτρου που υπάρχουν στα αρχεία της ΕΡΤ.
- Να παρακολουθήσετε τη ραδιοφωνική μετάδοση ενός θεατρικού έργου και να συγκρίνετε την εμπειρία που έχετε ως ακροατές με την αντίστοιχη εμπειρία που έχετε από το θέατρο ως θεατές. Σε τι υστερεί η ραδιοφωνική εκδοχή και ποια πλεονεκτήματα μπορεί να παρουσιάζει;
Σύνδεσμοι για θεατρικά έργα σε ραδιοφωνική εκδοχή:
www.ert.gr/to-theatro-sto-radiofono,
http://www.isobitis.com/theatro.html - Ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο, προκειμένου να ενημερωθείτε για τις δημιουργικές δράσεις του και ενδεχομένως να συμμετάσχετε και εσείς.
- Οργάνωση project:
Εργαστείτε σε ομάδες, για να ετοιμάσετε τη ραδιοφωνική διασκευή ενός θεατρικού έργου. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για μια περίσταση στην οποία το κανάλι επικοινωνίας επιτρέπει τη μετάδοση μόνο ακουστικών μηνυμάτων, βλ. και Έκφραση-Έκθεση Α΄ λυκείου, σ. 35-38. Επομένως, έχουμε, θα λέγαμε, ένα «αόρατο θέατρο», στο οποίο οι ακροατές καλούνται, μέσω του προφορικού λόγου των ηθοποιών και μέσω άλλων ακουστικών ερεθισμάτων, να φανταστούν τα πρόσωπα και τη δράση του έργου. Μπορείτε να προσθέσετε στη διασκευή σας και τα ανάλογα μουσικά κομμάτια. Να συνεργαστείτε με έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, προκειμένου να μεταδοθεί ζωντανά η διασκευή σας σε μια ειδική εκπομπή.